14.10.2024

Dobré mestá a obce podporujú dobré skutky počas #GivingTuesday

Mestá a obce sú dôležitými ambasádormi pre rozvoj komunít. Zapojením do #GivingTuesday ukazujú svojim obyvateľom a obyvateľkám zmysel štedrosti a môžu svojím príkladom inšpirovať aj tých, ktorí doteraz o darovacom utorku nepočuli. Tento rok sa #GivingTuesday bude konať 3. decembra.

Vedeli ste, že až 52 % ľudí sa zapája do #GivingTuesday, pretože chce byť súčasťou širšej komunity? Práve mestá, mestské časti či obce majú obrovskú silu vytvárať lokálne spoločenstvá založené na princípoch pomoci, darovania a štedrosti. Ak sa samosprávy prihlásia do iniciatívy #GivingTuesday, podporia tieto dôležité hodnoty a rozšíria tak vlnu dobra v ďalších slovenských regiónoch.

Prečítajte si príbehy samospráv, ktoré sú súčasťou #GivingTuesday už niekoľko rokov.

V Spišskej Belej sa pre #GivingTuesday prepájajú sektory

štyri roky sa v Spišskej Belej oslavuje #GivingTuesday. Veľká mestská iniciatíva je zložená z niekoľkých darovacích projektov a prepája mestský úrad, školy, spolky aj občianske združenia. „Každá aktivita je robená zo srdca a vďaka rôznorodosti zapájame množstvo žiakov, učiteľov, rodičov, mladých, verejnosť aj zamestnancov verejnej správy,“ hovorí Ing. Miriam Zorinčáková, koordinátorka projektu SpoluBližšie v Spišskej Belej.

Zdroj: Mesto Spišská Belá

V meste sa snažia každý ročník vylepšiť a vymyslieť nové aktivity, aby zapojeným ľuďom priniesli nové skúsenosti a mohli si nájsť pre nich najvhodnejší spôsob pomáhania. „Klienti, za ktorými s pomocou chodíme, sú častokrát mimoriadne skromní. Nešetria slovami vďaky aj slzičkami šťastia,“ dodáva Miriam Zorinčáková

Pre samosprávu je veľmi dôležité prepájanie medzi tými obyvateľmi, ktorí pomáhať môžu, a tými, ktorí pomoc potrebujú. Preto si zakladajú na medializácií týchto aktivít, šíria osvetu a v neposlednom rade ľudí oceňujú napr. poďakovaniami, čestnými uznaniami či rôznymi benefitmi.

Darovacia iniciatíva Giving Tuesday je skvelý nástroj, ako za jeden deň sprostredkovať dobrý pocit z darovania neobmedzenému počtu ľudí. Je to spôsob, ako podporiť dobrovoľníctvo vo svojom meste a šíriť dobro v rôznych podobách. Povzbudzujeme iné mestá a samosprávy do zapojenia sa. Možností a aktivít je mnoho a dobrých ľudí, ktorí sa do nich radi zapoja, ešte viac, vyzýva Miriam Zoričáková.

Zistite, ako sa samosprávy zapájali v jednotlivých ročníkoch

MČ Bratislava-Staré Mesto: Vďaka #GivingTuesday vzniklo množstvo spoluprác aj priateľstiev

Mestská časť sa k oslave štedrosti pripája už päť rokov. Každý rok si vyberá inú cieľovú skupinu, ktorú podporuje materiálnou zbierkou. Podľa slov PhDr. Janky Langovej, vedúcej oddelenia inklúzie a sociálnych vecí z miestneho úradu, patrila minuloročná aktivita k doteraz najkrajším. Rozhodli sa podporiť oddelenie Novorodeneckej kliniky M. Rusnáka SZU a UNB. Okrem toho každý rok organizujú aj športovú olympiádu, vlani sa konala v Zariadení sociálnych služieb ROSA.

Do aktivít v Starom Meste sa zapájajú zamestnanci úradu. Miestny úrad podporuje myšlienky dobrých skutkov a štedrosti. Podľa Janky Langovej aktivity v rámci #GivingTuesday spájajú kolektívy vo vnútri úradu, vznikajú nové a lepšie spolupráce aj priateľstvá. Cieľom väčšinou nie je splnenie úlohy, ale spájanie ľudí s rovnakým nadšením pre dobrú vec. Keď sa k tomu pridá aj podpora vedenia pre tieto aktivity, tak to ide o to jednoduchšie.


Zdroj: Mestská časť Bratislava-Staré Mesto

Na #GivingTuesday sa každý rok tešíme. Zbierka je síce pre nás prácou navyše, ale robíme ju s radosťou. Sprevádzajú ju stretnutia s kolegami z iných oddelení, rozhovory a otázky - čo, kto, komu, kedy... Samotný slávnostný deň #GivingTuesday, kedy ideme do zariadenia, je pre náš kolektív takým malým teambuildingom. Emócie sa nedajú opísať slovami. Treba to zažiť – tak to skúste aj vy. My sa pripravujeme už teraz,“ dopĺňa J. Langová.

Štedré aktivity v Hlohovci

Mesto Hlohovec sa do projektu #Giving Tuesday zapojilo už šesťkrát. Hlavnou myšlienkou sviatku darovania je potešiť, šíriť dobro a nezištnú pomoc. Stalo sa už dobrým zvykom, že zamestnanci úradu sa môžu zapojiť do rôznych dobročinných aktivít. Plníme detské vianočné želania prostredníctvom Stromčeka splnených prianí, zbierame potraviny pre ľudí v núdzi, či potešíme seniorov knihami a časopismi, hovorí Mgr. Ľubomíra Bečarovičová, vedúca odboru sociálnych vecí na Mestskom úrade v Hlohovci.

Inšpirovali tieto nápady aj vás? Pridajte sa k šíreniu dobrých príkladov, zdieľajte svoju štedrosť, zapojte ľudí na úradoch aj verejnosť a vytvorte spolu vo vašom meste či obci silné komunity, nové príbehy a priateľstvá . A nezabudnite nám o svojej štedrosti dať vedieť.

Prihláste sa a pridajte sa k samosprávam, ktoré podporujú dobré skutky

Novinky

Nezmeškajte už žiadne tipy a triky a dostávajte novinky zo sveta darovania!
Newsletter posielame raz, maximálne dvakrát mesačne.

Prihlásiť sa
close.svg