18.3.2020

7 nápadov, ako pomôcť počas koronavírusu

Napriek množstvu negatívnych správ sa v poslednej dobe deje aj veľa dobrého. Vznikajú nové iniciatívy, ľudia si vzájomne pomáhajú.

Zhrnuli sme pre vás zaujímavé tipy, ako sa cítiť v týchto časoch užitočne, nápomocne a zároveň zostať v bezpečí.

1. Pomôž susedom

Seniori práve teraz patria medzi najohrozenejších obyvateľov. Mnohí sú osamelí a možno aj vystrašení. Ak poznáte nejakého seniora alebo seniorku, to najmenej, čo môžete teraz spraviť, je zavolať im a spýtať sa, ako sa majú a či im viete nejako pomôcť. Je však aj mnoho takých, ktorí žijú v našich bytovkách či na našej spoločnej ulici, ale nik im nezavolá. Preto vznikol nápad Pomôž susedovi. Cez obyčajný leták môžete dať seniorom vedieť, ste tu pre nich a radi im pomôžete, aby sa nevystavovali nebezpečiu a nemuseli vychádzať von. Viac vám povedia Táňa a Janko:


Podobnú ideu mala aj Angličanka Becky, ktorá hodila susedom do schránky netradičné pohľadnice. Nešlo o pozdrav z dovolenky, pohľadnica však obsahovala ponuku pomoci pre susedov, ktorí sú v domácej karanténe alebo vo vyššom veku. Becky na papier napísala svoje meno a kontakt a zaznačila, ako vie ľuďom pomôcť - či už nákupom potravín alebo zdravotníckych potrieb alebo telefonátom, aby sa necítili sami.

Pozdrav potom vhodila do schránky alebo vsunula pod dvere. Podľa Beckinho vzoru sme vytvorili pohľadnicu v slovenčine a budeme radi, keď ju tiež využijete vo svojej bytovke, štvrti či meste. Nezabudnite nám o tom dať vedieť, pridajte fotku na Facebook alebo Instragram s hashtagom #MozemPomozem.

Pre modernejších susedov, ktorí majú prístup k internetu, vznikla len pred pár dňami stránka pomozemvam.sk. Vytvorila ju dvojica programátorov, ktorých sa súčasná situácia tiež dotkla. Na pomozemvam.sk môžu ľudia požiadať o konkrétnu pomoc, napr. rúška, lieky, hviezdu posledných dní - múku - a podobne. Takisto viete vyhľadať, kto vo vašom okolí pomoc potrebuje. Stránka začala fungovať len nedávno, môžete sa teda pridať medzi tých, ktorí ju pomôžu rozbehnúť poskytnutím pomoci (alebo aj požiadaním o ňu).


2. Pomôž Slovensku

Slovensko sa zomklo a pomáha tam, kde to najviac treba. Iniciatíva #KtoPomozeSlovensku vďaka finančnej i dobrovoľníckej pomoci ľudí zabezpečuje materiálnu pomoc pre nemocnice a domovy sociálnych služieb, ktoré trpia nedostatkom zdravotníckych potrieb.

Ak máte aj vy chuť zapojiť sa, môžete nielen darovať peniaze, ale sledovať aj výzvy zverejnené na webe či FB stránke iniciatívy. Často sa hľadá napríklad dobrovoľník, ktorý prepraví zdravotnícke pomôcky.

3. Podpor umelcov a živnostníkov „na voľnej nohe“

Umenie, kultúra a kreatíva nás vedia dostať cez ťažké časy. Umelci a živnostníci však medzi prvými pocítia ekonomický výpadok počas koronavírusu. Rušia sa podujatia, konferencie, koncerty, ľudia míňajú menej peňazí na kultúru a služby. Každý z nás sa dnes môže stať mecenášom umenia, nezáleží na tom, akú veľkú pomoc im poskytneme. Možností je ale viacero:

• Kúp si obľúbený merch

Podpor svojho obľúbeného umelca, spíkra, hudobnú skupinu, fotografa a pod. nákupom ich produktu alebo služby cez ich e-shop. Určite budú vďační za tvoju podporu. Teraz je správny čas kúpiť si ten vytúžený merch, knihu, tričko či album, po ktorom už dlho pozeráš. Inak si môžeš zakúpiť aj darčekovú poukážku, ktorou vieš navyše obdarovať niekoho iného. Dvojitý dobrý skutok!

• Pomôž, aby kultúra žila

"Ak by bola situácia opačná, hrali by v náš prospech zadarmo na benefičných akciách. Nikdy ich nebolo treba prosiť. Spravili to stokrát a spravia to zas." - píše Peter Konečný z iniciatívy Aby kultúra žila. Jej zakladatelia pracujú na príprave prvého virtuálneho festivalu, teda online vystúpenia umelcov a umelkýň. "Išli" by ste aj vy? Nápad môžete podporiť tu sumou od 5 EUR až do 50 EUR, pričom za každý nákup získate Pamätnú vstupenku. Čo to je? Zistite sami tak, že podporíte prvý slovenský virtuálny festival.

• Predplať si účes alebo tréning

Živnosť nepočká! Kaderníčky, trénerky, komici, evenťáci a mnohí ďalší sa zrazu ocitli bez príjmu - zostávajú doma, aby seba i nás ochránili. Na podporu živnostníkov vznikla iniciatíva smesvami.sk. Na webe síce neviete svojho "obľúbeného živnostníka" vyhľadať, každý z nich si však vie vytvoriť vlastnú podstránku a ponúknuť svoje služby, ktoré si môžu ľudia predplatiť. Napríklad zaplatíte svojmu kaderníkovi vopred za účesy na najbližší rok alebo si predplatíte photoshoot od fotografa, ktorý budete v budúcnosti potrebovať.

4. Nechaj štedré prepitné

Reštaurácie, kaviarne a iné prevádzky sú zatvorené alebo fungujú v obmedzenom režime. Prispievajú výrazne k tomu, aby sme s meníčkom a kávou nedostali aj neželanú čerešničku na torte v podobe vírusu. Týmto opatrením však prichádzajú o veľkú časť príjmu. Obmedzený režim sa dotkne nielen samotných prevádzkarov, ale pravdepodobne aj zamestnancov. Preto, ak si objednáte jedlo domov alebo využijete akúkoľvek službu, zvážte, že necháte vyššie prepitné.

5. Nakupuj rozumne

Spraviť si zásoby na 14 dní je úplne normálne. Nakúpme radšej raz za týždeň vo väčšom, aby sme obmedzili zbytočné výlety do obchodu, kde sme (my i druhí) vystavení riziku nákazy. Nevytvárajme však prebytočné zásoby. Nechajme niečo v obchode aj pre druhých, nie každý si môže dovoliť minúť nárazovo veľa peňazí na vytvorenie zásob. K týmto ľuďom patria aj dôchodcovia, nestresujme ich preto navyše vykupovaním obchodov.

Extra bod patrí každému, kto sa ponúkne a pomôže s nákupom svojim susedom a blízkym.

6. Zostaň doma

#SomDoma je mantrou posledných dní. Naozaj tá najdôležitejšia vec, ktorú môžeme teraz spraviť, je obmedziť vychádzanie z domu na minimum. Prispejeme k spomaleniu šírenia vírusu a zdravotnícke zariadenia tak nebudú zaťažené prísunom veľkého počtu pacientov naraz.

Stať sa hrdinom tak, že sedíš doma, nemusí byť také zlé, ako to znie. Siahni po knihe, ktorá ti už dlho stojí na poličke, každé ráno si zacvič, namiesto koláčika z kaviarne vyskúšaj nový recept, zavolaj starému známemu alebo sa začni učiť niečo nové. Aktuálnou kratochvíľou je šitie rúšok – upcycluj starý textil a odlíš sa vlastným statement rúškom.

Ak predsa len musíš ísť von, rúško, rukavice a vzdialenosť 5 metrov od ľudí sú nevyhnutným trendom pre každého.

7. Ukáž svoju láskavosť

• Usmej sa na predavačku.

• Zavolaj svojej rodine.

• Uisti sa, ako sa majú tvoji priatelia a priateľky, ktorých sa situácia mohla finančne dotknúť.

• Nakúp iba to, čo potrebuješ.

• Pošli email tým, na ktorých ti záleží najviac.

BONUS: Podeľ sa o to, ako pomáhaš ty!

Vieme, že spôsobov, ako si teraz pomáhate, je oveľa viac. Množstvo z vás robí v tieto dni úžasné veci, nezištne, kreatívne, dômyselne, dobrosrdečne a inšpiratívne. Dajte o nich vedieť práve dnes na vašich sociálnych sieťach. Nemusí ísť o žiadne heroické výkony! Pomáha aj to, že ste boli nakúpiť pre suseda, voláte každý večer svojej babke, alebo ste možno vymysleli spôsob ako prežiť v spoločnej karanténe. Podeľte sa o vaše tipy.

Rýchly návod nájdete v našej Facebookovej alebo Instagram story.

Nech v tento deň namiesto negatívnych správ zaplaví ľudí vlna nádeje a viery v dobro ľudstva. Ďakujeme!


Novinky

Nezmeškajte už žiadne tipy a triky a dostávajte novinky zo sveta darovania!
Newsletter posielame raz, maximálne dvakrát mesačne.

Prihlásiť sa
close.svg